Početna stranica
Upute
Popis postera

ARHIVI, KNJIŽNICE, MUZEJI
Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture
13. seminar:  Rovinj, 25.-27. studenoga 2009.

Upute autorima izlaganja | Upute voditeljima i izlagačima na radionicama | Upute autorima postera

UPUTE VODITELJIMA I IZLAGAČIMA NA RADIONICAMA

Poštovani,

budući da se i za 13. seminar priprema zbornik radova, molimo vas da do 31. prosinca 2009. pošaljete cjelovite tekstove svojih priloga na sljedeće adrese: sfaletar@ffos.hr i mwiller@unizd.hr. Tekstove molimo slati kao privitak elektroničkoj poruci.

Pri oblikovanju priloga potrebno je pridržavati se dolje navedenih uputa kako bi se olakšala priprema zbornika i njegovo što brže objavljivanje. Ukoliko se autori ne budu pridržavali uputa, radovi će im biti odmah vraćeni na popravak.

Voditelj priređuje sažeti izvještaj s održane radionice (do dvije kartice teksta – 3600 slovnih znakova s prazninama) u kojemu je potrebno sažeto predstaviti temu radionice, sudionike s naslovima njihovih izlaganja i dati zajedničke zaključke. U zaglavlju priloga potrebno je navesti naslov radionice na hrvatskom i engleskom jeziku, ime i prezime autora (voditelja radionice), instituciju i e-mail adresu.

Spomenuti izvještaj s radionice (kojeg priređuje voditelj) treba popratiti kratkim radovima (do 5 kartica teksta svaki tj. 9000 slovnih znakova s prazninama) svih izlagača na radionici (priređuju autori izlaganja). U zaglavlju tih priloga potrebno je navesti samo naslov rada/priloga na hrvatskom jeziku, ime i prezime autora (izlagača na radionici), instituciju i e-mail adresu.

Voditelj radionice dužan je voditi brigu da svi izlagači prirede svoje radove prema uputama za oblikovanje teksta na vrijeme te objedinjen tekst (izvještaj s radionice i radove svih izlagača) u jednom dokumentu šalje na gore navedene adrese.

OBLIKOVANJE TEKSTA

Elektronički tekst isporučuje se kao neoblikovan tekst (bez uvlaka, kurziva, tab označivanja i sl.) u .doc ili .rtf obliku. Obavezno je koristiti font Times New Roman, veličina slova 12 i prored 1.5. Koristite lijevo poravnanje teksta. Tablice, grafikone, fotografije i slične prikaze potrebno je poslati u posebnoj datoteci no u samom tekstu priloga valja jasno naznačiti gdje se ti prilozi trebaju nalaziti u tiskanom obliku.

Bilješke se navode uz tekst, kao fusnote. U bilješkama se navodi pun bibliografski navod (referenca) kada se pojavi prvi put. Za svako sljedeće navođenje uz prezime i ime autora koji se citira potrebno je staviti oznaku „Navedeno djelo“ ili „Nav. dj.“, popraćenu brojem stranice s koje je navod preuzet ili oznakom za stranice (od-do) ako je kompiliran ili komentiran veći dio teksta citiranog autora. Oznaku „Isto“ može se koristiti ako se bilješke vezane uz određeno djelo navode jedna za drugom. Popis citirane literature navodi se na kraju teksta abecednim redom prema prezimenu autora odnosno naslovu djela (za publikacije s više autora).

Bibliografski navodi (reference) u bilješkama i u popisu literature trebaju biti navedeni kako slijedi:

- ako publikacija sadrži djelo jednog, dva ili tri autora

1. McGarry, Kevin. The changing context of information : an introductory analysis. 2nd ed. London : Library Association Publishing, 1993.
  2. Crawford, Walt; Michael Gorman. Future libraries : dreams, madness & reality. Chicago; London : American Library Association, 1995.
  3. Beaudiquez, Marcelle; Francoise Bourdon; Sonia Zilhard. Management and use of name authority files - personal names, corporate bodies and uniform titles : evaluation and prospects. München : K. G. Saur, 1991.

- ako publikacija sadrži djelo četvorice ili više autora

1. Key papers in information science / ed. by Belver C. Griffith. White Plains : Knowledge Industry Publications, 1980.

- ako se navodi članak u časopisu ili zborniku

1. Davies, Eric. Learn by wire : managing network access to learning materials. // The Electronic Library 15, 3(1997), 205-214.
  2. Capurro, Rafael. What is information science for? : a philosophical reflection. // Conceptions of Library and Information Science : historical, empirical and theoretical perspectives / ed. by Pertti Vakkari and Blaise Cronin. London : Taylor Graham, 1992. Str. 82-96.

- ako se navodi članak objavljen na elektroničkom mediju (mrežno ili mjesno dostupan rad)

1. International Institute for Electronic Library Research : the ELINOR Project [citirano: 2005-10-05]. Dostupno na: http://ford.mk.dmu.ac.uk/Projects/ELINOR/ *
  2. The Public Library Service: the IFLA/UNESCO Guidelines for Development / ed. by Philip Gill et al. Muenchen : K. G. Saur, 2001. [citirano: 2009-10-05]. Dostupno na:  http://archive.ifla.org/VII/s8/proj/publ97.pdf
  3. Fluckiger, François. Multimedia over the Internet. // Joining efforts from communication to collaboration over the Internet : conference proceedings / 3rd CARNet Users Conference - CUC 2001. Zagreb : CARNet, 2001. [ CD-ROM ]

* Preporuča se, ukoliko je moguće, navesti što potpuniji bibliografski zapis o jedinici koja se citira, kao što je navedeno u drugom primjeru.

Pozivamo vas da cjeloviti tekst rada , s naznakom vrste (izlaganje, radionica, poster), pošaljete do 31. prosinca 2009. na adrese: sfaletar@ffos.hr i mwiller@unizd.hr.

Početna stranica | Obavijesti

Uredništvo web stranica: Tinka Katic, Tomislav Ivanjko i Goran Zlodi